Minska åt höger i stickning

I det här inlägget kommer vi att titta närmare på tre sätt att sticka minskningar med högerlutning. Att sticka minskningar som lutar åt höger är enklare och blir finare än minskningar åt vänster.

Som du kommer att märka om du läser både det här inlägget och 6 sätt att minska åt vänster i stickning så finns det också fler varianter av minskningar med vänsterlutning.

Det beror antagligen på att minskningar med högerlutning blir fina utan krångel, det finns helt enkelt inte någon anledning att hitta på nya! Men jakten på den perfekta minskningen åt vänster fortsätter… Min favorit hittills kan du läsa mer om här!

Jag läste någonstans att anledningen till att det är enklare att minska åt höger beror på riktningen vi stickar i, att minskningar åt vänster blir ”mot” stickriktningen och därför krånglar till det.

Det är mycket möjligt att det är så. I så fall borde det vara svårare att minska åt höger vid stickning från vänster till höger. Det är bara en tanke dock, jag har inte provat (än!) även om jag ofta stickar mina aviga varv från vänster till höger eftersom jag stickar för löst annars.

Jakten på den snyggaste minskningen åt vänster fortsätter, medan vi helt enkelt nöjer oss med de högerlutande vi redan har. Det finns helt enkelt ingen anledning att hitta på nya!

Men, varför minska med olika lutning?

Jo, för att det blir så fint!

Med minskningar som lutar formas fina detaljer där minskningen till exempel kan ge sken av en söm där den ena sidan försvinner in under den andra. Eller där en kedja av maskor löper diagonalt över slätstickningen.

Lägg till lutande ökningar så går det att skapa massor av olika strukturmönster och ”falska” flätmönster, alltså flätmönster där ökningar och minskningar används för att forma flätor istället för att maskorna byter plats med varandra.

Det blir också extra fint om minskningarna lutar mot varandra på socktår och vanttoppar!

Ta en titt på provlappen som jag gjort för att illustrera det här inlägget (samt ett par om ökningar som kommer senare).

På den här provlappen har jag haft två kantmaskor i varje sida. Jag har lyft första maskan på varje varv avig och stickat den andra maskan rät, den näst sista maskan har stickats rät och den sista avig. Ökningar och minskningar har skett direkt efter/före kantmaskorna. Däremellan är det bara slätstickning.

Provlappen är formad med hjälp av minskningar och ökningar. Formen hade blivit den samma även om jag inte valt att anpassa lutningen på ökningar och minskningar. Formen är beroende på antalet maskor, och till viss del var i stickningen maskorna ökas/minskas.

Men tack vare att jag använt flera olika metoder för att öka och minska så ser rombernas kanter olika ut, trots att maskantalet är det samma.

Sticka två räta ihop (2r ihop/2r tills)

På bilden ser du hur det ser ut om du stickar två räta ihop på vart annat varv, på vänstra sidan, och till höger ser du den matchande minskningen två räta ihop åt vänster, den kan du läsa mer om här!

Att sticka två räta maskor ihop är den allra enklaste av alla minskningar. Det är också det allra jämnaste, finaste och mest diskreta sättet att minska bort en maska. Två räta ihop kallas också två räta tillsammans.

Om 2r ihop stickas på vartannat varv i slätstickning och placeras ovanför varandra så bildas en jämn och fin diagonal linje från vänster och uppåt mot höger, som du kan se på bilden här ovanför. 

En enstaka 2r ihop syns om du vet vad du letar efter, men den som inte stickar kommer antagligen inte ens märka att den är där.

Att sticka 2 räta maskor ihop är precis vad det låter som. Du stickar exakt lika som en vanlig rät maska men för högra stickan genom de två maskorna närmast på tur istället för bara den första. Steg för steg gör du så här:

  • För den in högra stickan i nästa två maskor på vänster sticka som om du skulle sticka en vanlig rätmaska.
  • Hämta garnet bakom arbetet.
  • Dra garnet genom de två maskorna som om de var en.
  • Släpp de två ”gamla” maskorna från den vänstra stickan.
  • Nu har du stickat ihop två räta maskor till en och alltså minskat en maska!

Sticka två räta ihop heter knit two together (k2tog) på engelska.

Sticka två aviga maskor ihop (2a ihop/2a tills)

Till vänster på provlappen här ovanför ser du hur det ser ut när jag stickat två aviga ihop på vartannat varv. Jag har alltså stickat alla maskor räta på vartannat varv och gjort minskningarna på de aviga varven.

Till höger ser du hur det ser ut när två aviga stickas ihop genom bakre maskbågen från avigsidan på vartannat varv. Det är egentligen samma minskning som att sticka två räta ihop genom bakre maskbågen från rätsidan. (I det här inlägget kan du se en provlapp där jag stickat två räta ihop på vartannat varv.) Och ser

Även att sticka två aviga ihop på avigsidan av slätstickning är en spegelbild av att sticka två räta ihop på rätsidan.

Räta och aviga maskor är ju egentligen bara fram och baksidan av samma sorts maska. Ändå upplever jag att det inte alltid ser likadant ut, trots att det borde göra det. Jag går djupare in på det i det här inlägget: Minska med aviga maskor

Sticka två aviga ihop kan vara bra att kunna om du stickar mönster uppbyggda av räta och aviga maskor och behöver minska. Ibland kan det stå i mönstret att du ska minska till höger på varje varv. Stickar du då fram och tillbaka så kan du använda den här minskningen på de aviga varven.

Två aviga ihop kan också dyka upp i spetsmönster, som ju till stor del är uppbyggda av ökningar och minskningar. 

För att sticka två ihop avigt så gör du exakt som när du stickar en avig, men du gör det med två maskor samtidigt så här:

  • Håll garnet framför arbetet, alltså mot dig
  • För in höger sticka i de två följande maskorna på samma sätt som när du stickar en avig maska.
  • Hämta garnet framför arbetet.
  • Dra garnet genom båda maskorna.
  • Släpp de två ”gamla” maskorna från vänstra stickan.
  • Nu har du sticka två aviga ihop och alltså minskat bort en maska.

På engelska heter den här minskningen purl two together (p2tog).

Överdragshoptagning åt höger (öhpt höger)

Överdragshoptagning åt höger görs tvärtom mot den “vanliga” överdragshoptagningen, vilket resulterar i en minskning som lutar åt höger istället för vänster.

På högra sidan har jag gjort en vanlig överdragshoptagning, som lutar åt vänster.

Till vänster i bilden ser du minskningen vi ska koncentrera oss på nu: överdragshoptagning höger.

Överdragshoptagning höger stickas som sagt tvärt emot den vanliga. En maska stickas rät, sedan lyfts en maska. För kunna dra den lyfta maskan över den stickade flyttas de två maskorna tillbaka till den vänstra stickan. Den lyfta maskan dras över den stickade och den kvarvarande maskan flyttas åter till höger sticka.  

Har du aldrig stickat en överdragshoptagning som lutar åt höger så kan det hända att instruktionerna verkar rätt krångliga. Men om du tar upp stickorna och testar ska du se att det inte är så svårt. Bara ta det ett steg i taget första gångerna.

Gör så här:

  1. Sticka en rät maska
  2. Lyft nästa maska rät (Läs mer om att lyfta maskor i det här inlägget!)
  3. Sätt tillbaka båda maskorna på vänster sticka
  4. Dra den lyfta maskan över den räta.
  5. Flytta tillbaka maskan som är kvar till höger sticka

Överdragshoptagning åt höger kallas ksp eller kspsso på engelska (knit, slip, pass slipped stitch over)

Sticka på engelska

  • Minska = decrease
  • Lutande åt höger = right leaning
  • Lutande åt vänster = left leaning
  • Sticka två räta ihop = knit two together (k2tog)
  • Sticka två aviga ihop = purl two togheter (p2tog)
  • Överdragshoptagning åt höger = Knit, slip, pass slipped stitch over (ksp eller kspsso)

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen