Minskningar i stickning (för nybörjare)

Det finns många olika sätt att sticka minskningar, alltså att reducera antalet maskor på stickan. Minskningar kan i stickning också kallas för intagningar eller hoptagningar, eller att “ta in”. 

Men varför vill man ha färre maskor? Hur stickas egentligen en minskning och varför finns det olika sätt att göra det på? Det ska vi ta reda på nu!

Om du stickat en halsduk/disktrasa/provlapp eller liknande med bara räta eller räta och aviga maskor så har du faktiskt redan testat på att sticka minskningar när du avslutade stickningen. En avmaskning är faktiskt bara en lång serie av minskningar, så det är inte så svårt som det kan kännas först!

Vad används minskningar till?

När du behöver forma det du stickar så räcker det inte längre med bara räta och aviga maskor utan du behöver också lära dig att sticka minskningar och ökningar. 

  • Minskningar gör att du får färre maskor på stickan och stickningen blir smalare.
  • Ökningar gör istället att du får fler maskor på stickan och gör stickningen bredare. 

Minskningar används för att forma plagg, som till exempel mössor stickade från mudden och upp. Du börjar med att sticka en tub och sedan minskar du antalet maskor för att forma toppen på mössan.

Om du kombinerar minskningar med ökningar kan du sticka former som både ökar och minskar på bredden som till exempel min päronformade pumpa. Kombinationer av ökningar och minskningar kan också användas för att sticka olika strukturmönster, spets och “fuskflätor”, alltså flätmönster som stickas utan att byta plats på maskorna. 

Varför finns det olika sätt att sticka minskningar?

I princip alla minskningar lutar antingen åt höger eller vänster, redan där finns det anledning att använda olika minskningar beroende på vad du stickar. Minskas en maska på vardera sidan om till exempel en raglan så används två olika minskningar (en som lutar åt vänster och en åt höger) för att det ska se snyggt ut.

De olika minskningarna ser lite olika ut och vilken som används påverkar slutresultatet, dessutom är vissa väldigt enkla att göra och andra kräver lite mer ansträngning. 

I slutändan är vilka minskningar som används mest en fråga om tycke och smak, vad du (eller mönsterdesignern) tycker ser bra ut och känner dig bekväm med att sticka. 

En del stickare är super petiga och vill inte att minskningar och ökningar ska synas, andra vill att de ska bilda vackra mönster och ännu andra bryr sig inte alls så länge passformen blir rätt. Som sagt, en fråga om tycke och smak!

Hur stickas en minskning?

En minskning är egentligen bara att sticka ihop två (eller ibland tre) maskor till en och på så sätt ta bort en (eller två) maska från stickan. Eller som i överdragshoptagning (krångligt namn, men enkelt att göra!) där en maska dras över en annan och på så sätt tas bort från stickan, samma teknik som många avmaskningar bygger på!

Trots att det egentligen är så enkelt så kan det göras på många olika sätt med olika resultat!

Sticka två räta maskor ihop

Att sticka två maskor ihop rätt är den allra enklaste minskningen, och kanske också den som används oftast. Den är enkel och snabb att sticka och blir perfekt jämn och snygg. Den här minskningen lutar åt höger och är egentligen den enda högerlutande minskningen du behöver om du inte ska ge dig på avancerade strukturmönster eller spetsstickning!

  1. För in den högra stickan i de två följande maskorna på den vänstra stickan på samma sätt som när du stickar en rät maska, enda skillnaden är att du nu ska sticka två maskor tillsammans. 
  2. Hämta garnet som vanligt.
  3. Dra garnet igenom de två maskorna för att forma den nya maskan. 
  4. Låt de två maskorna glida av den vänstra stickan.

Den här minskningen har en ”tvilling” sticka två aviga ihop. Om du gör den på avigsidan så blir det samma resultat som att sticka två räta ihop på rätsidan! Läs mer om minskningar med aviga maskor här

Sticka räta två maskor ihop i den bakre maskbågen

Sticka två ihop i bakre maskbågen är en vanlig minskning med vänsterlutning, den kan även kallas “Sticka två räta maskor vridet tillsammans”, en vanlig förkortning i bland annat mönster från Drops är ”2rm vridet tills”.

Den görs genom att de två maskor som är näst på tur på vänster sticka stickas ihop räta, men genom den bakre maskbågen. 

Att sticka maskorna genom bakre maskbågen vrider dem och gör så att den första maskan lägger sig överst. Det är det som gör att de ser ut att luta åt vänster. 

Den här minskningen är snabb och enkel att sticka. Den bildar en sicksack linje när flera minskningar placeras ovanför varandra, vilket fungerar jättebra till många projekt.

Men ibland behövs en prydligare minskning som bättre matchar den släta och raka högerlutande sticka två ihop. För de tillfällena brukar jag istället välja att Sticka två ihop åt vänster som jag har skrivit om i det här inlägget.

  • För in höger sticka i nästa två maskor genom den bakre maskbågen.
  • Hämta garnet som vanligt
  • Dra garnet genom maskorna för att forma den nya maskan.
  • Låt de gamla maskorna glida av den vänstra stickan. 

Även den här minskningen har en avig ”tvilling”, sticka två aviga ihop i bakre maskbågen

Det finns som sagt många sätt att minska när du stickar. I det här inlägget hittar du fler vänsterlutande minskningar. 

Sticka på engelska

  • Sticka två räta ihop = Knit two togheter (k2tog)
  • Sticka två ihop i bakre maskbågen = knit two together thru the back loop (k2tog tbl)
  • knit = sticka rät (kan också betyda att sticka eller ett stickad tyg, beroende på sammanhang)
  • two = två
  • together = tillsammans / ihop
  • thru = igenom
  • back loop = bakre maskbågen
  • vrida = twist
  • vriden = twisted

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen