6 sätt att minska åt vänster i stickning

Varför skriva ett inlägg som bara handlar om att sticka minskningar som lutar åt vänster?! Jo, för att det är svårare att sticka jämna och fina minskningar åt vänster än åt höger. Åtminstone tycker jag det och jag tror inte att jag är ensam.

Jag har två favoritminskningar, varav en lutar åt höger (sticka två räta ihop) och en är en dubbel minskning utan lutning (centrerad dubbel minskning). Men jag är alltid på jakt efter en tredje. En som lutar åt vänster. Det här inlägget kunde lika gärna ha hetat Jakten på den perfekta minskningen med vänster lutning.

Inför det här inlägget har jag testat 6 olika sätt att göra minskningar som lutar åt vänster för att försöka hitta den bästa. Den som blir jämn och fin, är tillräckligt enkel att sticka och inte minst, matchar den högerlutande favoriten sticka två räta ihop.

Häng med och se hur det gick!

Minskningarna på vänstra sidan, som lutar åt höger in mot mitten, är ”sticka två räta ihop”. De till höger, som lutar åt vänster in mot mitten, är ”sticka två ihop i bakre maskbågen”.

Sticka två ihop i bakre maskbågen

Först ut är sticka två ihop i bakre maskbågen som jag gissar är den vanligaste minskningen med lutning åt vänster. Det är också den som än mest lik sticka två räta ihop i fråga om utförandet.

Som namnet antyder stickas två (räta) maskor ihop, men de stickas genom de bakre maskbågarna istället för de främre, vilket vrider dem så att de lutar åt vänster istället för höger.

Till utseendet är de två inte speciellt lika. Sticka två ihop i bakre maskbågen bildar en sick-sack kedja av maskor och den bakre maskan är fortfarande synlig. Den är alltså inte alls så där jämn och prydlig som sticka två räta ihop.

Men sticka två ihop i bakre maskbågen är fin på sitt eget sätt och superenkel att göra, jag använder den ofta till exempel när jag stickar strumpor!

Jag har skrivit mer om den här: Minskningar i stickning (för nybörjare)

lyft, lyft, rät (llr)

Tre sätt att sticka lyft, lyft, rät

Nästa försök är tre olika sätt att sticka minskningen lyft, lyft, rät (llr), om du stickar engelska mönster så känner du den som ssk.

Här är den vanliga llr där två maskor lyfts räta en i taget och sedan stickas räta ihop i bakre maskbågen. Den liknar sticka två räta ihop utseendemässigt på så sätt att den maska som minskas bort försvinner in bakom den andra på samma sätt.

llr bildar dock en kedja av varannan större och varannan mindre maska om minskningarna stickas ovanför varandra på vartannat varv. Detta skiljer den från sticka två räta ihop som bildar en jämn maskkedja där alla maskor är lika stora.

En variation på lyft, lyft, rät är att lyfta maskorna på olika sätt. Första maskan lyft rät och den andra maskan lyfts avig innan de två stickas ihop.

Den resulterar i en något jämnare kedja av maskor, men den fina effekten av att den bortminskade maskan försvinner in under den andra försvinner.

Den andra varianten av llr är lite krångligare och lite snyggare. Men fortfarande inte tillräckligt lik sticka två räta ihop för att jag ska bli helt nöjd.

I den här varianten lyfts den första maskan rät, den andra maskan dras först ut och vrids sedan ett halvt varv innan de två maskorna stickas ihop.

Som du kan se är kedjan av maskor lite jämnare än i den vanliga llr och den bakre maskan försvinner in snyggt under den främre. Men den är fortfarande inte lika snygg som högerminskningen…

För att det här inlägget inte skulle bli ännu längre än det redan är så har jag inte djupdykt i hur minskningarna stickas och deras alternativa namn utan gett minskningarna egna inlägg.

Mitt inlägg tillägnat lyft, lyft, rät och dess variationer hittar du här: Minska i stickning med lyft, lyft, rät (llr) + två varianter

Överdragshoptagning: ett krångligt namn på enkel minskning

Att göra en överdragshoptagning (öhpt) är snabbt och enkelt gjort, mycket enklare än att stava det… lyft första maskan rät, sticka den andra maskan rät och dra sedan den lyfta maskan över den stickade, som när du avmaskar.

Den här minskningen bildar en maskkedja som liknar sick-sacken i första exemplet (sticka två maskor ihop i bakre maskbågen). Dock försvinner den stickade maskan in bakom den lyfta på en sätt som liknar den hos sticka två ihop.

Som du ser går det att minska åt vänster på många olika sätt, men det är svårt att hitta en minskning som matchar att sticka två räta ihop. Men vi har en variant kvar att titta på! Sticka två ihop åt vänster.

Läs mer här: Så stickar du en överdragshoptagning

Vinnaren: Sticka två ihop åt vänster

Den, i mitt tycke, snyggaste minskningen åt vänster som jag provat är den här. Jag har inte hittat något svenskt namn på den, så jag kallar den helt enkelt sticka två ihop åt vänster, eller vänsterlutning som jag av misstag skrev på bilden.

Kedjan av maskor blir närapå lika snygg som i minskningen åt höger, den bästa hittills!

De bakre maskorna lägger sig inte riktigt lika snyggt under de främre, men mycket finare än på en del av de andra vänsterlutande minskningarna i alla fall.

Här kan du läsa mer: Prydligaste minskningen åt vänster

Så, blev det en tredje favorit?

Jo men jag tror faktiskt det! Nu när jag suttit och analyserat maskorna, fotat varje minskning och tittat på dem i förstorning så är jag förstås inte nöjd med något överhuvudtaget. Men ge det ett par dagar så kommer jag med största säkerhet att utnämna den till min tredje favorit.

Och hittar jag en bättre så är jag inte sämre än att jag kan ändra mig!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen