Sticka minskningar med aviga maskor (Hur du minskar från avigsidan)

Att minska med hjälp av aviga maskor är inte lika vanligt som att göra minskningar med räta maskor, men det går precis lika bra!

I det här inlägget kommer vi titta närmare på två aviga minskningar som lutar åt vänster och två som lutar åt höger.

De första två minskar en maska i taget och de resterande tre är så kallade dubbla minskningar som minskar bort två maskor i taget.

Men när ska man då minska med aviga maskor?!

  • När minskningar behöver göras på avigsidan, till exempel om det ska minskas på varje varv vid stickning fram och tillbaka.
  • För att minska i strukturmönster med både räta och aviga maskor.
  • I spetsmönster.
  • Och säker i fler situationer som jag inte hamnat i ännu…

Två aviga ihop (2a ihop/2a tills)

Två aviga ihop är samma sak som 2 aviga tillsammans. Det betyder precis det det låter som, att du ska sticka ihop två aviga maskor.

Kedjan av maskor till vänster på bilden visar hur det ser ut på rätsidan om du stickar två aviga ihop på alla aviga varv och bara räta på de räta varven. Om du tycker att den ser bekant ut så är det för att två aviga ihop på avigsidan ger samma resultat som att sticka två räta ihop på rätsidan.

Eller nästan i alla fall, det dök upp ett stick-mysterium som vi ska diskutera i slutet av inlägget!

Det blir alltså en högerlutande minskning på rätsidan. På avigan syns den inte så mycket.

2 aviga ihop stickas så här:

  • Håll garnet framför arbetet, alltså på sidan som är emot dig.
  • För in höger sticka de två följande maskorna likadant som om du skulle sticka en avig maska. Enda skillnaden är att du nu stickar i två maskor samtidigt.
  • Hämta garnet.
  • Dra garnet genom båda maskorna samtidigt.
  • Sådärja, nu har du minskat och gjort två maskor till en avig!

Två aviga ihop i bakre maskbågen (2a ihop bm)

Två aviga ihop i bakre maskbågen kan också förkortas 2a tills bm, ibland står det tills (tillsammans) och ibland ihop. Ytterligare en variant är ”sticka två aviga ihop vridet”.

När den görs på avigsidan blir det en vänsterlutande minskning på rätsidan. Närmare bestämt blir det samma resultat som att sticka 2 räta ihop i bakre maskbågen. Det fungerar likadant som med aviga och räta, det är olika sidor av samma maska, eller minskning i det är fallet.

Och till skillnad från 2 aviga ihop så tycker jag faktist att den ser likadan ut som som sin räta motsvarighet. Både i när de stickas längs en kant och när den stickas i par med två aviga ihop.

Så stickar du en 2a ihop bm:

  • Håll garnet framför arbetet, dvs på den sida som är emot dig.
  • Nu ska höger sticka in i de bakre maskbågarna på nästa två maskor. Höger sticka förs bakom arbetet och in i bakre maskbågen på den andra maskan, och sedan den första maskan.
  • Stickan förs framför arbetet för att hämta garnet.
  • Garnet dras genom båda maskorna.
  • De två maskorna släpps från den vänstra stickan.

Sticka 3 aviga ihop (3a ihop/3a tills)

Att sticka tre aviga maskor ihop görs på samma sätt som att sticka två aviga maskor ihop. Enda skillnaden är att du för in höger sticka genom de tre följande maskorna iställlet för bara två.

När den stickas på avigsidan lutar 3a ihop åt höger på rätsidan.

Sticka 3 aviga ihop i bakre maskbågen (3a ihop bm)

Jag tycker att det är lite meckigt redan när det är två maskor involverade. När det nu blir tre aviga maskor som ska stickas ihop avigt i den bakre maskbågen så blir det än värre.

Det kräver både lite tålamod och övning för att få något slags flyt stickningen. I alla fall för mig 🙂

Den stickas likadant som 2a ihop bm, men med tre aviga maskor. När den här minskningen stickas på avigsidan lutar den åt vänster på rätsidan.

3a ihop bm kan också kallas för att sticka tre aviga vridet tillsammans, när maskorna stickas i den bakre maskbågen så vrids de samtidigt.

Så stickar du 3 aviga maskor ihop i bakre maskbågen

  • Håll garnet framför arbetet, alltså den sidan som är mot dig.
  • För att sticka avigt i den bakre maskbågen behöver högra föras in bakom arbetet.
  • Börja i den tredje maskan, stickan förs sedan genom den andra maskan och kommer ut genom den första (den närmast vänstra stickans spets)
  • Sedan förs högra stickans spets lite framför arbetet för att hämta garnet.
  • Den drar sedan med sig garnet genom de tre maskorna.
  • De tre maskorna släpps av vänster sticka och minskningen är klar!

Ett stick-mysterium…

Eftersom jag är lite väl nyfiken av mig ibland så ville jag förstås prova att sticka de aviga minskningarna i par också. Vilket gick alldeles utmärkt förutom att i en variant så matchar sticka 2 aviga ihop inte längre sticka 2 räta ihop. Ett stick-mysterium som jag bara kan gissa svaret på…

Att sticka två aviga ihop på avigsidan är egentligen samma minskning som att sticka två räta ihop på rätsidan. Ändå tycker jag inte att resultatet alltid blir helt lika.

På bilden här nedanför ser du två provlappar. Till höger är min provlapp stickad med 2 aviga ihop och 2 aviga ihop i bakre maskbågen stickade på avigsidan.

Till vänster ser du en likadan provlapp, men den är stickad med två räta ihop och två räta ihop i bakre maskbågen, med minskningarna på rätsidan. Och jag tycker att de ser väldigt lika ut.

På den vänstra provlappen är minskningarna gjorda på avigsidan och på den högra är de gjorda på rätsidan. De ser väldigt lika ut, inte sant?

På nästa bild ser du en annan provlapp. Här har jag testat lite mer och stickat den nedre sektionen med aviga minskningar från avigsidan. Jag har använt 2a ihop och 2a ihop bm.

I den övre sektionen är minskningarna stickade från rätsidan. 2r ihop och 2 r ihop bm.

Provlappen har två kolumner med minskningar med en kolumn av ökningar i mitten.

Resultaten blev inte riktigt så lika som jag läst mig till att de skulle bli. Det som skiljde sig mest åt var att två räta ihop och två aviga ihop i den vänstra kolumnen inte ser lika ut. I den högra matchar de dock fint!

Den vänstra kolumnen stickade jag så här

  • Nedre delen: (under den rätstickade randen) 2a ihop, 1a, 2a ihop bm
  • Övre delen: 2 r ihop, 1r, 2 r ihop bm

I den högra kolumnen gjorde jag tvärtom bara för att se hur det såg ut:

  • Nedre delen: 2a ihop bm, 1a, 2a ihop
  • Övre delen: 2r ihop bm, 1r, 2r ihop

Minskningarna ser inte riktigt likadana ut på den vänstra sidan. Vad jag kan se så är de rätt stickade, men får ändå olika uttryck. Min bästa gissning är att detta stick-mysterium beror på min stickfasthet, alltså hur hårt/löst jag stickat.

Jag har svårt att hålla samma stickfasthet på aviga och räta maskor och jag misstänker att det är det som är boven här. Hur som helst var det en intressant iakttagelse och något att vara uppmärksam på i framtida projekt!

Nedan ser du avigidan av samma provlapp, ifall någon är intresserad 🙂

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen