Minska maskor i stickning med ”lyft, lyft, rät” (llr) + två varianter

Lyft, lyft, rät (llr) är en populär metod för att sticka minskningar som lutar åt vänster. Jag skulle gissa att den är nummer två på listan över de vanligaste minskningarna som lutar åt vänster, tätt efter ettan sticka två ihop i bakre maskan.

Om du inte känner igen namnet kan det bero på att lyft, lyft, rät går under flera olika namn:

  • lyft, lyft, sticka (lls)
  • lyft två maskor och sticka ihop dem
  • På engelska: slip, slip, knit (ssk).

Inför att jag skulle skriva det här inlägget så stickade jag en provlapp för att kunna visa hur llr samt två varianter av den ser ut. Varianterna har jag inte hittat några namn på, så jag har valt att kalla dem variation 1 och variation 2 för enkelhetens skull.

På bilden här ovanför så ser du hur de tre olika variationerna på llr ser ut så att du kan jämföra dem och välja den du tycker passar bäst till ditt projekt. Alla har stickats mot ”sticka två räta ihop” eftersom det är den vanligaste (och enligt mig även enklaste, jämnaste och snyggaste) minskningen som lutar åt höger.

Lyft, lyft, rät kan göras på olika sätt

Så stickar du lyft, lyft, rät

Det vanligaste sättet att lyfta maskor är avigt, alltså utan att vrida dem. Men i den här minskningen ska maskorna vridas innan de stickas ihop och därför lyfts de som om du skulle stickas räta.

  1. Lyft en maska som om du skulle sticka den rät
  2. Lyft nästa maska på samma sätt. 
  3. För in vänster sticka i de två lyfta maskorna och sticka ihop dem rätt. 

Alternativt kan du sätta tillbaka de lyfta maskorna på den vänstra stickan och sticka ihop de två maskorna rätt, men det är lite krångligare i mitt tycke och resultatet blir detsamma.

Mer att läsa: Minskningarna i det här inlägget görs med lyfta maskor, det kan du läsa mer om här: Hur man lyfter en maska rät och Hur man lyfter en maska avig

Variation 1

Det finns en variation på lyft, lyft rät som ska ge en lite finare och nättare minskning. Det gör den, men som du kan se på bilderna är skillnaden är väldigt liten. Det kan förstås bero på mitt handlag eller garnet jag valt.

Jag stickar de flesta provlappar som ska fotas eller filmas i merino eftersom det ger tydliga maskor. På gott och ont eftersom alla ojämnheter också blir tydliga 🙂 

På engelska kallas den här varianten av llr för slip, slip, knit, improved (sski). Rakt översatt blir det lyft, lyft, rät, förbättrad, jag har inte hittat något svenskt namn på den här minskningen. 

Den görs så här: 

  1. Lyft en maskan som om du skulle sticka den rät
  2. Lyft en maska som om du skulle stickad den avig
  3. För in den vänstra stickan i de lyfta maskorna och sticka ihop dem rätt.

Variation 2

Den här variationen är tänkt att göra minskningen mindre synlig genom att undvika att den maska som ligger överst blir uttänjd. Det görs genom att den andra maskan som lyfts dras ut lite extra för att ta garn från den första, den vrids sedan en extra gång innan maskorna stickas ihop.

I mitt tycke är det här den jämnaste av de tre varianterna.

Jag har tyvärr inte hittat något svenskt namn på den här minskningen, på engelska kallas den slip, yank, twist, knit (sytk)

Så här stickar du variant 2 av llr:

  1. Lyft första maskan rät
  2. Stick in höger sticka i nästa maska, dra ut den lite.
  3. Vrid den sedan ett halvt varv medsols genom att sticka in stickan i den bakre maskbågen. Lyft den sedan vriden. 
  4. För in den vänstra stickan i de lyfta maskorna och sticka ihop dem rätt. 

Summan av kardemumman

Vad en gillar handlar ju mycket om tycke och smak, och resultatet i stickning påverkas i stor grad av både handlag och materialval.

Dessutom kan en minskning vara perfekt till ett projekt, men inte alls passa i ett annat. En får prov(lapp)a sig fram 🙂

Det jag tyckte mig se i det här högst ovetenskapliga testet var följande:

  1. Ingen av kandidaterna liknar sticka två räta ihop tillräckligt mycket för att jag ska vara helt nöjd.
  2. Originalet är lättast att sticka, men bildar en maskkedja som blir lite väl ojämn i mitt tycke. På minskningsvarven ligger dras maskorna ut och maskorna i varven emellan blir lite för tajta. De minskade maskorna försvinner dock in snyggt under maskkedjan.
  3. Variation 1 är lite, lite jämnare än originalet, men inte lika jämn som variation 2. Ettan får dock pluspoäng för att den är smidig att sticka.
  4. Variation 2 blir jämnast, men inte helt jämn, eftersom maskorna i maskkedjan håller en jämnare storlek mellan minskningsvarven och övriga varv. Men den är lite väl omständig att sticka. Dessutom tycker jag inte att de minskade maskorna försvinner in bakom maskkedjan lika snyggt som på originalet.

Mer att läsa: Vill du ha en minskning som lutar till vänster och liknar sticka två räta ihop så mycket som möjligt? Då ska du läsa det här inlägget: Prydligaste minskningen med vänsterlutning

Sticka på engelska:

  • llr (lyft, lyft, rät) = ssk (slip, slip, knit)
  • variant 1 = sski (slip, slip, knit, improved)
  • variation 2 = sytk (slip, yank, twist, knit)
  • slip = lyft
  • knit = rät maska/rät (kan också betyda att sticka eller ett stickat tyg)
  • improved = förbättrad
  • yank = att dra ut
  • twist = vrid

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen