Vad är DK?

Garner delas in i grupper efter sin tjocklek och DK är en av de grupperna.

DK är mellantjocka garner som kan användas till alla möjliga sorters stickprojekt. Från småsaker som babytossor till stora projekt som filtar!

Vad karaktäriserar ett DK-garn?

  • Sträckning/löplängd: 200–250 meter / 100 gram (100–125 meter / 50 gram)
  • Rekommenderade stickor: 4–4,5mm
  • Stickfasthet/masktäthet: 21–24 maskor / 10 centimeter

Uppgifter om sträckning/löplängd, rekommenderade stickor och stickfasthet/masktäthet finns på garnets banderoll. Om du tittar på garn i en nätbutik brukar det stå i produktbeskrivningen. Hittar du inte uppgifterna så fråga!

DK kan också kallas för:

Eftersom det finns många olika system för att kategorisera garn efter tjocklek så finns det förstås också många olika namn. Här tar jag upp de namn jag stött på hittills i butiker, mönster och på nätet.

Double Knitting / Double Knitting Wool

DK är en förkortning av Double Knitting och lever kvar trots att den egentligen inte säger så mycket längre.

Historiskt sett var det lättare i sockgarn än andra tjocklekar i Storbritannien, därför köpte stickare sockgarn och höll det dubbelt för att sticka tjockare plagg. Därför började den tjockleken att kallas Double Knitting eller Double Knitting Wool.

Numera används framförallt förkortningen DK när man talar om garntjocklek, men även Double Knitting förekommer. Det har dock inget med att hålla garnet dubbelt att göra längre.

Light Worsted

Light Worsted är ett annat namn för DK-garn. Det syftar på att DK är lite tunnare / ”lättare” än Worsted som är garngruppen efter DK med snäppet grövre garner. Att det kallas light som i lätt beror på att man i engelskspråkiga länder använder ordet yarn weight, ”garn vikt”, för att beskriva det som på svenska kallas garntjocklek.

8 Ply

I Australien kallas DK-garn för 8 Ply. Tidigare fanns en standard i England och Australien för hur tjock en tråd skulle vara. Ply betyder i det här sammanhanget tråd och om man tvinnade ihop 8 trådar av den tjockleken fick man det vi nu kallar DK.

Idag spinner man sin tråd i den tjocklek man önskar och det stämmer inte längre att alla 8-trådiga garn är DK.

3 Light

USA har en nationell standard för att dela in garn efter tjocklekar som tagits fram av Craft Yarn Council i samarbete med garnbranschen eftersom man tidigare hade många olika märkningar.

Om du köper garn i eller från USA så ska du titta efter ett garn där det står ”3 light” på banderollen om du söker ett DK-garn.

Tips! Craft Yarn Council har mycket intressant läsning om garn och garnhantverk på sin webbsida.

Vad kan DK garn användas till?

DK garn används till i stort sett alla typer av projekt!

Välj ett ullgarn och sticka tröjor och koftor lämpliga för höst och vår till både barn och vuxna. Eller välj ett svalare material som lin eller bomull och sticka sommartröjor, kjolar eller klänningar!

Du kan också sticka filtar, kuddar, disktrasor, handdukar och dukar till hemmet.

Eller tjocka strumpor och tovade tofflor att ha inne när det är kallt.

Vilka stickor är lämpliga till DK

Den rekommenderade stickstorleken brukar vara 4–4,5 mm och stickfastheten 21– 24 maskor per 10 centimeter, vilket ger ett tätt tyg utan att det blir för styvt. Men det betyder inte att det är optimalt för dig.

Handlaget varierar, en del stickar hårdare och behöver grövre stickor för att få en bra stickfasthet, andra stickar lösare och behöver smalare stickor.

Har du ett mönster, välj de stickor du behöver för att få rätt antal maskor per 10 centimeter. Om du stickar mer efter eget huvud och egna mått så välj en stickstorlek som ger dig ett resultat du gillar och räkna ut hur många maskor du behöver utifrån det.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Rulla till toppen